Preobčutljivost na živila, ki ni povezana z visokimi IgE, ali preobčutljivost na živila, ki ni alergijske narave, se nanaša na težave pri prebavljanju nekaterih živil. Pomembno je omeniti, da intoleranca na hrano še ne pomeni alergije na hrano.
Alergije na hrano povzročijo imunske odzive, medtem ko preobčutljivosti na živila ne sprožajo imunskih odzivov. Nekateri ljudje imajo po zaužitju določenih živil težave s prebavo, čeprav se njihov imunski sistem sploh ni odzval - ni prišlo do histaminskega odgovora.
Živila, ki so najpogosteje povezana s preobčutljivostjo na živila, vključujejo mlečne izdelke, zrna, ki vsebujejo gluten, in živila, ki povzročajo nastajanje črevesnih plinov.
Simptomi preobčutljivosti na živila potrebujejo dalj časa, da se pojavijo in jih zaznamo, tudi do 48 ur po zaužitju, medtem ko pri alergijah ni tako. Pri teh se reakcija pojavi takoj po zaužitju.
Simptomi so različni in lahko vključujejo migreno, kašelj, smrkav nos, bolečine v trebuhu, napenjanje.
Vzroki pa so lahko odsotnost encima. Za popolno prebavo hrane so potrebni encimi. Če nekateri od teh encimov manjkajo ali so nezadostni, lahko pride do spodkopavanja pravilne prebave. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, nimajo dovolj laktaze, encima, ki razgrajuje mlečni sladkor (laktozo) v manjše molekule, ki jih telo lahko razgradi in absorbira skozi črevo. Če laktoza ostane v prebavnem traktu, lahko povzroči krčenje, bolečino v trebuhu, napihnjenost, drisko in plin.
Ljudje z alergijo na mlečne beljakovine imajo podobne simptome kot tisti z intoleranco na laktozo; zato so posamezniki, ki ne prenašajo laktoze, pogosto napačno diagnosticirani kot alergični.
Raziskovalci iz otroške bolnišnice in zdravstvenega centra Mary Bridge v Tacomi, WA, so ugotovili, da je intoleranca na fruktozo pogosta pri otrocih s ponavljajočimi se ali funkcionalnimi bolečinami v trebuhu.
Skoraj vsa živila potrebujejo encim za pravilno prebavo. Po podatkih British Allergy Foundation so pomanjkljivosti encimov pogost vzrok za preobčutljivost na hrano
Nekatere preobčutljivosti na hrano se pojavijo tudi zaradi pomanjkanja določenih encimov.
Preosetljivost na namirnice koja nije povezana s visokim IgE, ili preosetljivost na namirnice koja nije alergijske prirode, odnosi se na tegobe u varenju nekih namirnica. Važno je napomenuti da intolerancija na hranu još ne znači alergiju na hranu.
Alergije na hranu prouzrokuju imunološke reakcije, dok preosetljivost na namirnice ne pokreću imunološke reakcije. Neki ljudi posle konzumiranja određene hrane imaju tegobe s varenjem iako njihov imunološki sistem uopšte nije reagovao – nije došlo do histaminskog odgovora.
Namirnice koje su najčešće povezane s preosetljivošću na hranu podrazumevaju mlečne proizvode, žitarice koje sadrže gluten i namirnice koje uzrokuju nastajanje crevnih gasova.
Simptomima preosetljivosti na hranu potrebno je više vremena da se pojave i da ih prepoznamo, i do 48 sati posle konzumiranja, dok kod alergija nije tako. Kod njih se reakcija pojavljuje odmah posle konzumiranja.
Simptomi su različiti i mogu da uključe migrenu, kašalj, curenje nosa, bolove u stomaku, nadimanje.
Uzrok može biti odsustvo enzima. Za potpuno varenje hrane su potrebni enzimi. Ako neki od tih enzima nedostaje ili ga nema dovoljno, može doći do nepravilnog varenja. Ljudi koji ne podnose laktozu nemaju dovoljno laktaze, enzima koji razgrađuje mlečni šećer (laktozu) u manje molekule koje telo može da razgradi i apsorbuje kroz creva. Ako laktoza ostane u probavnom traktu, može prouzrokovati grčeve, bol u trbuhu, nadutost, proliv i gasove.
Ljudi s alergijom na proteine iz mleka imaju iste simptome kao i oni s intolerancijom na laktozu; zato pojedinci koji ne podnose laktozu često imaju pogrešnu dijagnozu – da su alergični.
Istraživači iz dečje bolnice i zdravstvenog centra Meri Bridž u Takomi, država Vašington, ustanovili su da je intolerancija na fruktozu česta kod dece s bolovima koji se ponavljaju ili s funkcionalnim bolovima u stomaku.
Skoro svim namirnicama je potreban enzim za pravilno varenje.
Prema nekim podacima, nedostatak enzima je čest uzrok za preosetljivost na hranu.
Pretplatite se na naš newsletter i budite u toku sa događajima, kampanjama, pogodnostima ...
Obaveštavaćemo vas e-poštom jednom mesečno.
Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o., autorska prava zadržana
Website developed by:Izdelava spletnih strani - Spletna postaja